Kurban Kesilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kategori: Kurban Hakkında Yazılar | 0

Kurban kesilirken evvela kesim usulüne dikkat edilmelidir. Meselâ devenin kesiminde sünnet olan Nahr ( hayvanın göğsü üstünden bıçak vurarak boğazındaki damarları kesmek) dır. Sığır ve koyun gibilerinde de ise sünnet olan Zebh (nefes boruşu, yeme-içme borusu ve ikisi arasında bulunan iki şah damarını kesmek)dir. Kesilen hayvana göre bu usule riayet edilmelidir. Ayrıca hayvanın kesileceği alet de keskin olmalıdır. Hayvanı kesecek olan kişi bıçağını hayvanı yatırmadan önce biletmelidir. Hayvanı yatırdıktan sonra bıçağını biletmesi mekruhtur.[1]

Hazreti Peygamber (Aleyhissalatü vesselam)’in “Allah her şey üzerine iyilikte bulunmayı farz kılmıştır. Öyleyse kestiğinizde kesimi güzel yapın. Öldürdüğünüzde öldürmeyi güzel yapın. Sizden biriniz (bir hayvanı) kestiğinde bıçağını biletsin, hayvanı rahatlatsın”[2] şeklindeki hadisi de kurban kesimindeki eziyet vermeme prensibini vurgulamaktadır.[3] Bundan dolayı bıçağı birden hayvanın boynundaki iliğe saplamak yahut henüz soğumadan dersini yüzmeye başlamak mekruh sayılmıştır.

[1] İbrahim el Halebî, Mülteka’l-Ebhur, Dersaadet, 1316, s. 417-18

[2] Ebu Avane, Müstahrec, “Kitabu’l-Hudud”, No. 7746, Nesai, “Dahaya”, No: 4411,

[3] Hz. Ömer t’de kurbanlığı yatırıp bıçağını bileyen bir adam görmüş ve ona “Ruh’a azap mı ediyorsun? Onu yakalamadan önce bunu yapsaydın ya!” demiştir. Bkz. Zeylai, Nasbu’r-raye, Müessesetu’r-Reyyan, IV/188

Bir Cevap Yazın